Kύπρος

Το νέο ΟΧΙ επιτέλους ήχησε. Οπως το 1974 , η πτώση της χούντας των Αθηνών ορίζεται  από τις εξελίξεις στην Κύπρο .Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ και δεν είναι ούτε τώρα αποκλειστικά οικονομικό. Αν ήταν τέτοιο,μια μικρή φορολογία της τάξεως του 0,5% ,ή λιγότερο, στις καταθέσεις της ευρωζώνης θα έφτανε για  να  εισρεύσουν στα ταμεία μερικά τρις.  Η ουσία της ιστορίας  έχει να κάνει πάλι με την  κυριαρχία  στην ανατολική Μεσόγειο και το πώς καταστρέφουμε με οικονομικά μέσα χώρες που δεν μπορούμε να βομβαρδίσουμε όπως για παράδειγμα την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία ,πρώτο στόχο της Γερμανίας μόλις ενοποιήθηκε. Ενθαρρυμένη  από την τετράποδη στάση των Αθηνών, η φίλη από τα παλιά ονειρεύεται  πλέον χοντρό παιχνίδι στην περιοχή και δεν θέλει παρείσακτους στα πόδια της .

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν πολλά στο αμέσως επόμενο διάστημα .  Το  Βερολίνο  και τα κέντρα αποφάσεων που βρίσκονται πίσω από αυτό αποπειράθηκαν να πετάξουν έξω από την περιοχή τον  στρατηγικό  παίκτη που λέγεται Ρωσία  και αυτό την στιγμή που ακόμα και το Ισραήλ έχει συνάψει στρατηγικές συμφωνίες μαζί του . Ταυτόχρονα η Κύπρος , διεθνές  επιχειρηματικό και τουριστικό  κέντρο της Μεσογείου,  κινδύνεψε να αλωθεί από αλλότρια συμφέροντα ,να οδηγηθούν σε διάλυση οι Τράπεζές της αλλά και όλο το τραπεζικό σύστημα λόγω της πρωτοφανούς παραβίασης της αρχής της εμπιστοσύνης χωρίς την οποία δεν υφίσταται τραπεζικό σύστημα ακόμα και με τους όρους της διεθνούς τοκογλυφίας . ‘Αρθρα σχετικά με το ποιός είναι ο επόμενος  υπήρξαν σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο αλλά και στις ΗΠΑ.

Χωρίς τη ρωσική παρουσία όμως  και με τόσους λύκους μαζεμένους στην περιοχή ,η Κύπρος   θα μείνει στο έλεος της  γερμανο-τουρκικής μέγγενης. Με την βεβιασμένη αυτή  κίνηση «διάσωσης » έπεσαν  ωστόσο και πολλές μάσκες .Αν κάθε χώρα που χρειάζεται βοήθεια πρέπει να κόβει μισθούς ,συντάξεις ,να κλείνει νοσοκομεία ,να καταβροχθίζει ομόλογα  , ακίνητα αλλά   και τις καταθέσεις  προκειμένου να τα βγάλει πέρα  τότε είναι ν’απορεί κανείς σε τι ακριβώς χρειάζεται   το εφεύρημα της ευρωζώνης.Σε τι χρειάζεται η διάσωση όταν η μοναδική και βέβαιη συνταγή της  είναι ότι για να «σωθεί» κανείς πρέπει να φάει τις σάρκες του . Καλώς λοιπόν είπαν οι Κύπριοι ,δεν χρειάζεται να μας σώσετε .Αλλη μια διάσωση και τελειώσαμε!

Η άλλη απορία είναι οι τοποτηρητές του Μερκελιστάν που έσπευσαν να κλείσουν τις κυπριακές τράπεζες στην Αθήνα πριν καν αποφασίσει οτιδήποτε η κυπριακή Βουλή .Για το μόνο πράγμα που δεν πρέπει ν’απορεί κανείς είναι  τι ψήφισαν οι ελληνόφωνοι στην σχετική ευρωδιάσκεψη. Αν τους ρώτησαν  φυσικά .

Advertisements