Από την    Louise Armitstead

March 8, 2012 – 4:44PM

Αυτό είναι . Μετά από τρία χρόνια μεγάλης αγωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση   αντιμετωπίζει την πρώτη   κρατική χρεοκοπία   και η  ειρωνεία είναι ότι  σε αντίθεση με κάθε άλλη προθεσμία μέχρι στιγμής, αυτή είναι  που φαίνεται ότι πρέπει να  τηρηθεί .

Στις 8 μ. μ. ώρα Γκρίνουιτς (απόψε (7am, AEDT, την Παρασκευή το πρωί), οι αρχές θα ξέρουν – ή  θα έχουν μια πολύ καλή ιδέα – πόσοι  διεθνείς πιστωτές  της Ελλάδας θα έχουν αποδεχτεί την αξίας  206 δις ευρώ ( $256 δις bond-swap) προσφορά  ανταλλαγής ομολόγων .

Τα αποτελέσματα θα  χρειαστούν  κατά πάσα πιθανότητα λίγες ημέρες για να βγουν  – η Αθήνα   πρέπει να πάρει τις  αποφάσεις  της  μέσω Βρυξελλών,μια  βραδυκίνητη διαδικασία λήψης αποφάσεων – αυτή τη φορά, όμως  , το θέμα δεν εξαρτάται από τους πολιτικούς  και έτσι οι πιθανές εκβάσεις είναι σαφέστερες.

1. Ένα θαύμα: Το 95 % των κατόχων ελληνικών ομολόγων  να αποδεχθεί τη συμφωνία, επιτρέποντας σε μια καθαρά «εθελοντική» αναδιάρθρωση να προχωρήσει .
Η Αθήνα   θέλει απελπιστικά  να εξασφαλίσει μια «εθελοντική» συμφωνία  από τους κατόχους  ομολόγων  – ζωτικής σημασίας για την προστασία της  αξιοπιστίας της    στις διεθνείς αγορές, καθώς και την αποφυγή μιας φοβερής άτακτης χρεοκοπιας. Τόσο τα εμπόδια όσο και η επίτευξη της συμφωνίας  είναι πολύ δύσκολη υπόθεση  . Εχει ζητηθεί από  τους πιστωτές  ν’ ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με καινούργια αξίας περίπου στο ένα τρίτο  των παλαιών .
Το Διεθνές Οικονομικό  Ινστιτούτο (International Institute of Finance ), το όργανο που έχει  αναλάβει την διαπραγμάτευση  με την ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό  των κατόχων ομολόγων, ανέφερε ότι τα μέλη του  «προτίθεται να συμμετάσχουν » σε αυτή την υπόθεση ανταλλαγής .
Η ομάδα δημοσίευσε αρκετές  συμφωνίες  ανταλλαγής χθες, στην τελευταία από τις οποίες ανέφεραν   ομόλογα που ανέρχονται συνολικά σε 84 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 40,8 % των 206 δις ευρώ  της συνολικής αξίας του ανταλλάξιμου χρέους ( PSI) .  Μια σειρά από διεθνείς τράπεζες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να δεχθούν  τη συμφωνία, αλλά εμείς γνωρίζουμε ήδη ορισμένους που την  αρνούνται.(* όπως και τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία )

2. Μια αναγκαστική  συμφωνία : Αν ένα ποσοστό μεταξύ 66 με 90 % των κατόχων ομολόγων  δεχθεί την συμφωνία .Η Αθήνα ,στην περίπτωση αυτή , μπορεί να επιβάλει τη συμφωνία επί των υπολοίπων. Η  εθελοντική συμφωνία φαινόταν όμως πολύ  δύσκολη  πριν από λίγες εβδομάδες.
Ετσι ,τον τελευταίο μήνα  οι πολιτικοί ενέκριναν  ρήτρες  συλλογικής δράσης (CACs) που εισάγονται εκ των υστέρων, αν είναι απαραίτητο.
Τα CACs  αυτά επιτρέπουν στην κυβέρνηση να επιβάλει τη συμφωνία  σε  όλους τους κατόχους ομολόγων  εάν  ποσοστό 66 τοις εκατό  των κατόχων ομολόγων που  ψηφίζουν εγκρίνουν τη συμφωνία.
Έτσι, η συμφωνία θα γίνει αλλά αυτή τη φορά το καταναγκαστικό στοιχείο δεν μπορεί να αγνοηθεί: Οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν  ήδη δηλώσει ότι
σε αυτήν την περίπτωση θα κηρύξουν την Ελλάδα  σε κατάσταση  χρεοκοπίας . (* πώς και πώς το περιμένουν αυτό, εκτός του ότι πολλοί ομολογιούχοι  ήδη απειλούν με αγωγές εναντίον της Ελλάδας )

O Διεθνής Ομιλος για τα Swaps και τα παράγωγα (International Swaps & Derivatives Association)   είναι επίσης πιθανό να συνεδριάσει για να αποφασίσει αν  θα πρέπει  εξ ορισμού να ενεργοποιηθεί η πιστωτική ασφάλιση  (αν  δηλ. ενεργοποιηθούν τα  CDs).

3. Αρμαγεδδών: Λιγότερο από 66 % να αποδεχθούν  την ανταλλαγή των ομολόγων , δείχνοντας προς μια άτακτη χρεοκοπία . Αν οι κατόχοι  των ομολόγων  απορρίψουν τη συμφωνία εξ ολοκλήρου, θα υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση την Τρίτη, η Ελλάδα ανέφερε ότι «δεν χρειάζεται να εξετάσουμε τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων» για τους κατόχους οι οποίοι αρνούνται να αποδεχθούν τη συμφωνία. Το Βερολίνο ωστόσο  έχει δηλώσει ότι δεν θα απελευθερώσει τα 130 δις ευρώ των  κεφαλαίων της «διάσωσης »  αν δεν  επιτευχθεί συμφωνία. Η Ελλάδα χρειάζεται  αυτά τα  χρήματα για να αποπληρώσει 14,5 δις ευρώ ομόλογα  που λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Το τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή  είναι άγνωστο:   Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί  ποτέ  στο παρελθόν.

The Daily Telegraph, London  

(http://www.smh.com.au/business/world-business/greece-could-default-within-hours-20120308-1um68.html)

 Το σχόλιο μας .  Η περίπτωση 3 «Αρμαγεδδών » εννοεί  Αρμαγεδδών γι’ αυτούς οι οποίοι δημιούργησαν το τοκογλυφικό σύστημα που αποσκοπεί στην δημιουργία ευρωπαϊκού υπερκράτους  ελεγχόμενου πλήρως από τους ιδιοκτήτες των κεντρικών Τραπεζών και τους γραφειοκράτες – εντολοδόχους τους. Σε καμμιά περίπτωση  δεν είναι Αρμαγεδδών για μας . Αντίθετα ,θα είναι ευκαιρία  να απαλλαγεί η Ελλάδα από τον αργό θάνατο που της έχει επιβληθεί για να ξεπουληθεί και να σωθούν οι ευρωτοκογλύφοι και οι οικονομίες  της Γερμανίας και των δορυφόρων της αλλά και αυτή των ΗΠΑ . Η Ελλάδα μπορεί πάντα ,σαν την Αργώ, να περνάει  τις Συμπληγάδες . Αρκεί να απαλλαγεί από την χολέρα που κυβερνάει αυτή τη στιγμή την χώρα.

Advertisements