Από την Αναστασία Λ.

Σπάνιες γαίες

Στη Χημεία σπάνιες γαίες καλούνται τα μέταλλα (χημικά στοιχεία) τα οξείδια των οποίων είναι γαιώδους μορφής και κλήθηκαν έτσι λόγω της εξαιρετικής σπανιότητάς τους. Αυτά τα μέταλλα λέγονται και λανθανίδες εκ του ονόματος του πρώτου στοιχείου της κατηγορίας αυτών στον Περιοδικό πίνακα. Παρουσιάζουν σχεδόν τις ίδιες φυσικές και χημικές ιδιότητες.
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα ακόλουθα χημικά στοιχεία που μόνο για λόγους ευκολίας υποδιαιρούνται σε τρεις υποομάδες:
•    1η Υποομάδα: Λανθάνιο, Δημήτριο, Πρασεοδύμιο, Νεοδύμιο, Προμήθιο και Σαμάριο. Κύριες πηγές των στοιχείων αυτής της υποομάδας είναι τα ορυκτά: ο μοναζίτης, ο τσερίτης και ο αλλανίτης.
•    2η Υποομάδα: Ευρώπιο, Γαδολίνιο και Τέρβιο. Κύριες πηγές των στοιχείων αυτής της υποομάδας είναι τα ορυκτά: σαμαρσκίτης και μερικά είδη ξενοτίμου.
•    3η Υποομάδα: Δυσπρόσιο, Όλμιο, Ύτριο, Έρβιο, Θούλιο, Υτέρβιο και Λουτέτσιο. Κύριες πηγές των στοιχείων αυτής της υποομάδας είναι τα ορυκτά: γαδολινίτης, ξενότιμο, ευξενίτης και φεργκουσονίτης.
Εκ των παραπάνω μετάλλων: το λανθάνιο, το δημήτριο και το νεοδύμιο δεν είναι σχετικά τόσο σπάνια σε αντίθεση με το ευρώπιο, το τέρβιο και το θούλιο που είναι εξαιρετικά σπάνια.
Τα ορυκτά, στα οποία απαντώνται οι σπάνιες γαίες ή λανθανίδες εντοπίζονται κυρίως στην Κίνα, την Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Αυστραλία.  (από την Βικιπαίδεια)

Ξεκινούν εντός συνόρων οι έρευνες για τις σπάνιες γαίες.
Μοιάζει με σενάριο  επιστημονικής φαντασίας, αλλά ο επόμενος πόλεμος δεν θα είναι για το πετρέλαιο ή το νερό, αλλά για τις σπάνιες γαίες.
Σήμερα η Κίνα παράγει το 95% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών, γεγονός που σημαίνει ότι, εάν η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου προχωρήσει σε εμπάργκο εξαγωγών προς την Ευρώπη, οι πύραυλοι ακριβείας θα απενεργοποιηθούν, τα κινητά τηλέφωνα θα πάψουν να λειτουργούν κι ένας μεγάλος αριθμός υβριδικών αυτοκινήτων θα ακινητοποιηθεί.
Και μπορεί για τη Γερμανία, την ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απεξάρτηση από την Κίνα να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ερευνών με στόχο τον εντοπισμό των συγκεκριμένων σπάνιων και πολύτιμων μετάλλων είναι ελληνική.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ινστιτούτο Γεωμεταλλευτικών Ερευνών σχεδιάζουν πρόγραμμα έρευνας σε περιοχές της Ελλάδας και της Ε.Ε. όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκονται κοιτάσματα σπάνιων γαιών.
Το πρόγραμμα προϋπολογισμού της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί από την Κομισιόν έως τις αρχές του 2012 και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Β. Αιγαίου, για την οποία υπάρχει σε εξέλιξη ακόμα ένα ερευνητικό πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΓΜΕ έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.
«Οι σπάνιες γαίες είναι αντίστοιχης σπουδαιότητας με τα κοιτάσματα χρυσού. Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι να διαπιστωθεί εάν η εκμετάλλευση των συγκεκριμένων μετάλλων είναι επενδυτικά πρόσφορη, επειδή, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, η επεξεργασία τους είναι δύσκολη», σημειώνει στο «Κ» ο Κώστας Παπαβασιλείου, γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ.
Ενδιαφέρον
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», στις έρευνες θα λάβουν μέρος οι φινλανδικών συμφερόντων κολοσσοί Nokia και Neorem Magnets, οι οποίες εμφανίζουν μεγάλες ανάγκες για σπάνιες γαίες και θα διαθέσουν προσωπικό των τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Η γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες από τα πολύτιμα στοιχεία για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων, ενώ η Neorem κατασκευάζει μεγάλου μεγέθους μαγνήτες, που χρησιμοποιούνται σε αιολικά πάρκα και υβριδικά αυτοκίνητα. Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα των ερευνών θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για πολυάριθμες εταιρείες, όπως η Siemens, και πολλούς ομίλους ευρωπαϊκών συμφερόντων που παράγουν καταλύτες και φωσφορούχα υλικά. Σε επίπεδο χωρών, πλην της Ελλάδας, στην έρευνα θα συμμετέχουν οι Αυστρία, Γροιλανδία, Φινλανδία και Σουηδία.
Ζεόλιθος και άλλοι επενδυτικοί μύθοι
Μπορεί το ελληνικό υπέδαφος να διαθέτει σημαντικές ποσότητες αναξιοποίητων μη ενεργειακών ορυκτών, των οποίων η αξία τοποθετείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος στα 40 δισ. ευρώ, όμως το γεγονός αυτό επουδενί μετατρέπει την Ελλάδα σε Ελντοράντο, όπως επισημαίνουν στο «Κ» στελέχη του μεταλλευτικού κλάδου.
Δεν είναι τυχαίο το ντελίριο στα Πετρωτά Έβρου με την εξόρυξη του ζεόλιθου, που προκάλεσε την επέμβαση της Δικαιοσύνης, εξαιτίας της απευθείας μίσθωσης του λατομείου σε ιδιώτη επενδυτή, χωρίς να προκηρυχθεί διαγωνισμός. Ο ζεόλιθος εμφανίζει πολλαπλές χρήσεις, από τη βαριά βιομηχανία μέχρι την ανθοκομική, και το γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση -της τάξης των 120 χιλιάδων τόνων ανά έτος- στηρίζεται σε εισαγωγές από την Τουρκία έχει εκτοξεύσει τον «πυρετό» για την εκμετάλλευση των 70 εκατ. τόνων του πολύτιμου ορυκτού που φέρεται να έχουν βεβαιωθεί στο βορειοελλαδίτικο υπέδαφος.
Ορισμένα, επίσης, από τα ορυκτά και πετρώματα που παραμένουν ευρέως άγνωστα και κεντρίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον επειδή εμφανίζουν καλές προοπτικές εκμετάλλευσης (σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι η επεξεργασία και παραγωγή τους θα μπορούσε να αποτελέσει την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, είναι:

* ο διατομιτης, που αξιοποιείται ως φίλτρο της ζάχαρης και χυμών, στα λιπάσματα, στα χρώματα, ως μονωτικό και αντιηχητικό και ως λειαντικό. Αποθέματα του ορυκτού εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα, τη Ζάκυνθο, την Αίγινα, τη Γαύδο και την Κρήτη, με αξία άνω των 2 δισ. ευρώ.

* ο βολαστονιτης χρησιμοποιείται στην κεραμοποιία και την τσιμεντοβιομηχανία και κοιτάσματά του -αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ- εντοπίζονται στο Πανόραμα Δράμας και στη Ξάνθη.

* οι μαρμαρυγίες, βάσει των οποίων κατασκευάζονται ηλεκτρικά υλικά μόνωσης, έχουν ανιχνευθεί στη Μακεδονία και τη Θράκη, με αξία αποθεμάτων της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.

* ο βερμικουλιτης, που, λόγω της υψηλής θερμικής μόνωσης και της μηχανικής αντοχής του, χρησιμοποιείται για μόνωση των τζακιών, φούρνων και λεβήτων, ανιχνεύεται κυρίως στον Ασκό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με τη μέση αξία των αποθεμάτων να αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Τι είναι οι σπάνιες γαίες

ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ είναι 15 μεταλλικά στοιχεία, γνωστά στη χημεία ως «λανθανίδια». Εξορύσσονται από το υπέδαφος ενωμένες και η επεξεργασία τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θα πρέπει να μετατραπούν σε αυτόνομα στοιχεία. Χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υβριδικών μπαταριών, οικολογικών λαμπτήρων, hardware ηλεκτρονικών υπολογιστών και οπλικών συστημάτων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την τελευταία δεκαετία οι τιμές των σπάνιων γαιών έχουν πολλαπλασιαστεί: το 2001 η τιμή ανά κιλό νεοδύμιου διαμορφωνόταν στα 1 1 δολάρια, ενώ σήμερα ξεπερνά τα 80 δολάρια. Οι αξίες εκτοξεύονται για τις σπάνιες γαίες που αποκαλούνται από τους επιστήμονες ως «ξεχωριστής επιλογής». Σε αυτές ανήκει το στοιχείο ευρώπιο, το οποίο το 2001 κόστιζε ανά κιλό 305 δολάρια, ενώ σήμερα η τιμή του ξεπερνά τα 600 δολ.!

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Κεφάλαιο» της 5ης Νοεμβρίου
Πηγή:www.capital.gr  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Επίσης,το ακόλουθο κείμενο μας δίνει μια καλή εικόνα για την  αξία  και τα προβλήματα γύρω από τις σπάνιες γαίες. Είναι  βέβαιο ότι το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα έχει σχέση και με τα ορυκτά αυτά .

http://www.tsoukalas.org/newsArticle.aspx?ID=131&UICulture=el-GR

(29/10/2010) Ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ. Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά σχετικά με την διακίνηση σπάνιων γαίων στην ΕΕ.
Σε συνέχεια της απάντησης του κ. Ετιγκερ στην ερώτηση E-3608/2010 σχετικά με τις σπάνιες γαίες και λαμβάνοντας υπόψη:

  • τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς την Ιαπωνία που έθεσε η Κίνα λόγω της εδαφικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών τον προηγούμενο μήνα,
  • ότι ορισμένες γερμανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αντιμετωπίζουν ήδη τις πρώτες ελλείψεις τους σε σπάνιες γαίες, ενώ παράλληλα δέχονται πιέσεις από κινέζους αξιωματούχους να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα, αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στα σπάνια ορυκτά, δέχονται πιέσεις
  • ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
  •  Πώς κρίνει τις παρούσες εξελίξεις από άποψη εφοδιασμού της ΕΕ με σπάνιες γαίες; Θεωρεί τις εξελίξεις ανησυχητικές;
  • Τι επικοινωνία είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κινεζική πλευρά, ιδιαίτερα μετά τις καταγγελίες του διεθνούς τύπου για άτυπο εμπάργκο προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ; Παρακαλείται να μας προσκομίσει τις σχετικές επιστολές.
  • Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιριών που αντιμετωπίζουν ελλείψεις;
  • Οι ΗΠΑ διαθέτουν ειδική ομάδα εργασίας για τα κρίσιμα μέταλλα που υπάγεται στο αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (US Department of Energy Critical Metals Task Force). Η Επιτροπή προτίθεται να προβεί στη σύσταση παρόμοιας ευρωπαϊκής ομάδας.————————-
Advertisements