Δεν είναι μόνο τα νετρίνα που δεν κάθονται καλά . Ορισμένες σταθερές του σύμπαντος δεν  φαίνεται να είναι και τόσο  σταθερές . Μια ομάδα αστροφυσικών  της Αυστραλίας και της Αγγλίας αποκάλυψε αποδεικτικά στοιχεία ότι οι νόμοι της φυσικής είναι διαφορετικοί  σε διάφορα μέρη του σύμπαντος.
Η ομάδα–από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας Swinburne University of Technology και το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ–υπέβαλε την ανακάλυψη  για δημοσίευση στην Εφημερίδα Physical Review Letters . Μια προκαταρκτική έκδοση  είναι επί του παρόντος υπό αξιολόγηση από ομοτίμους.
Η έκθεση περιγράφει πώς  μια  από τις υποτιθέμενες θεμελιώδεις  σταθερές  δεν  φαίνεται να  είναι και τόσο σταθερή τελικά. Αντίθετα, ο  «μαγικός αριθμός », ο γνωστός ως η σταθερά λεπτοδομής ‘alpha’ για συντομία–φαίνεται να ποικίλλει σε ολόκληρο το σύμπαν.

Οι αλλαγές που παρουσιάζει  η σταθερά αλφα φαίνεται να έχουν έναν ορισμένο προσανατολισμό. Αυτό δημιουργεί μια προτιμητέα κατεύθυνση, ή έναν άξονα, πιστοποιώντας έτσι μια θεωρία που έχει απορριφθεί περισσότερα από 100 χρόνια πριν.

«Μετά τη μέτρηση  της σταθεράς άλφα σε περίπου 300 μακρινούς γαλαξίες, προέκυψε ότι αυτός ο μαγικός αριθμός, ο οποίος μας  δείχνει  τη δύναμη του ηλεκτρομαγνητισμού, δεν είναι ο ίδιος παντού όπως είναι εδώ στη Γη, και φαίνεται να μεταβάλλεται συνεχώς κυρίως σε έναν  άξονα  του σύμπαντος,» είπε ο καθηγητής  John  Webb από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.
‘Οι επιπτώσεις  της ανακάλυψης για την  τρέχουσα κατανόηση της επιστήμης είναι   σημαντική . Εάν οι νόμοι της φυσικής αποδειχθούν απλώς «τοπικοί νόμοι »,  αυτό μπορεί να  σημαίνει ότι ενώ το από την πλευρά μας παρατηρήσιμο σύμπαν ευνοεί την ύπαρξη της ζωής και  ανθρώπινων όντων, άλλες πολύ πιο απομακρυσμένες περιοχές μπορούν να υπάρξουν , όπου διαφορετικοί  κανόνες  αποκλείουν τον σχηματισμό της ζωής, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε.»

(Σημ. ιστολογιου. ‘Η,αντίστοιχα, ευνοούν άλλες μορφές ύπαρξης τις οποίες δεν μπορούμε να φανταστούμε καν, ‘Η ,το Σύμπαν εξελίχθηκε  στην πορεία του χρόνου ώστε να φιλοξενεί μορφές ζωής , ‘Η , υπάρχουν μέρη του Σύμπαντος που μπορούν να φιλοξενήσουν μορφές ζωής παρόμοιες με την δική μας και μέρη όπου αυτό δεν είναι δυνατόν. Eν τέλει δε ,αυτό που προκύπτει από όλα αυτά είναι ένα δυναμικό ,παλλόμενο,εξελισσόμενο Σύμπαν . )

«Εάν τα αποτελέσματά μας είναι σωστά, σαφώς θα χρειαστούμε  νέες θεωρίες Φυσικής  για την ικανοποιητική περιγραφή των φαινομένων αυτών.»
Τα συμπεράσματα  των ερευνητών  βασίζονται σε νέες μετρήσεις που λαμβάνονται με το πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο (VLT) στη Χιλή, σε συνδυασμό  με τις προηγούμενες μετρήσεις από τα μεγαλύτερα οπτικά τηλεσκόπια του κόσμου στο Αστεροσκοπείο  Keck στη Χαβάη.

O Julian King από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας εξηγεί πώς , αφού συνδύασαν τις δύο σειρές μετρήσεων, το νέο αποτέλεσμα τους εξέπληξε . «Τα τηλεσκόπια Keck και το VLT είναι σε διαφορετικά ημισφαίρια-  καλύπτουν διαφορετικές κατευθύνσεις του σύμπαντος. Κοιτώντας προς τα βόρεια με το  Keck βλέπουμε, κατά μέσο όρο, ένα μικρότερο άλφα σε μακρινούς γαλαξίες, αλλά κατά την αναζήτηση νότια με το VLT , θα δούμε ένα μεγαλύτερο άλφα.»
Αυτό διαφέρει κατά ένα  ένα μικρό ποσοστό –σχετικά με ένα τμήμα στα 100.000–στο παρατηρήσιμο σύμπαν, αλλά είναι πιθανό ότι πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις θα μπορούσαν να προκύψουν πέρα από  τον  παρατηρήσιμο χρονικό ορίζοντα,  είπε.
Η ανακάλυψη θα αναγκάσει επιστήμονες να επανεξετάσουν την κατανόηση των νόμων της φύσης  . Η σταθερά λεπτοδομής  και άλλες θεμελιώδεις σταθερές, είναι απολύτως βασικές για μας στην τρέχουσα θεωρία της φυσικής. Εάν πραγματικά ποικίλλουν, θα χρειαστούμε μια καλύτερη, βαθύτερη θεωρία, είπε ο δρ. Michael Murphy από το Πανεπιστήμιο Swinburne .
‘Ενώ σταθερές που ποικίλλουν  θα εγείρουν συνεχώς ζητήματα  κατανόησης του κόσμου γύρω μας ,τα καινούργια συναρπαστικά αυτά στοιχεία  απαιτούν  και συναρπαστικά  αποδεικτικά στοιχεία.   Γιατί αυτό που ανακαλύπτουμε είναι μοναδικό , χωρίς αμφιβολία .
‘Είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα της σύγχρονης επιστήμης–είναι οι νόμοι της φυσικής, οι ίδιοι παντού στο σύμπαν και καθ’ όλη την διάρκεια της εξέλιξής του ; Είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε  στο φλέγον ζήτημα  με τον έναν  ή τον άλλο τρόπο»
Άλλοι ερευνητές που εμπλέκονται στην έρευνα είναι ο καθηγητής Victor Flambaum και ο Matthew Bainbridge από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς και ο  Bob Carswell καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (UK).

Η θεωρία είνα  σε άμεση αντίφαση με την αρχή της ισοδυναμίας του Αϊνστάιν, η οποία υποστηρίζει ότι όλοι οι φυσικοί νόμοι καθώς και οι σταθερές είναι οι ίδιοι, ανεξάρτητα από την τοποθεσία μέσα στο Σύμπαν.

Πηγές :  http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100909004112.htm

και        http://www.physics4u.gr/blog/?p=2907&cpage=1

Παρά την πρόοδο της επιστήμης ,το διαζύγιο   της φυσικής από την φιλοσοφία  δεν βοηθάει την έρευνα. Κάθε φορά που διαβάζω για κάποια  νέα  επιστημονικη βεβαιότητα  δεν μπορώ παρά να θυμηθώ ένα παλιό ινδικό γνωμικό .  Τρεις τυφλοί ψαχούλευαν έναν ελέφαντα.   Αυτός που ψαχούλευε   το πόδι του ήταν σίγουρος που είχε να κάνει με μια κολόνα . Αυτός που ψαχούλευε την προβοσκίδα του ,έλεγε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για σωλήνα με νερό . Ο τρίτος που έψαχνε την ουρά έλεγε στους άλλους δύο : τι χαζοί που είστε ,δεν βλέπετε ότι είναι σκούπα;;  Kαι οι τρεις είχαν βέβαια αδιάσειστες αποδείξεις για τις θεωρίες τους.

Μια ματιά στο «τα πάντα ρει » του Ηράκλειτου ,ή σ’ εκείνο το φοβερό ότι ο κόσμος ,που δεν κατασκεύασε κάποιος θεός ή άνθρωπος , είναι πυρ (ενέργεια/ζωντανή φωτιά  )που ζει για πάντα  και που ανάβει και σβήνει κατά τα μέτρα του ,(Κόσμον τόνδε, τὸν αὐτὸν ἁπάντων, οὔτε τις θεῶν οὔτε ἀνθρώπων ἐποίησεν, ἀλλ᾽ ἦν ἀεὶ καὶ ἔστιν καὶ ἔσται πῦρ ἀείζωον ἁπτόμενον μέτρα καὶ ἀποσβεννύμενον μέτρα. ), θα μας έκανε κάπως πιο προσεκτικούς με τις »  σταθερές» μας .


Advertisements