Η Ρωσία δεν θα μπορούσε ποτέ να επιβεβαιώσει τις φήμες  σχετικά με πιθανό αμερικανικό σαμποτάζ στο   Phobos Grunt  έστω και  αν αυτό είναι  σίγουρο,   διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το συμφέρον ούτε της  ίδιας  ούτε των ΗΠΑ ,αναφέρει άρθρο της αγγλικής έκδοσης της Πράβδας ,προσθέτοντας με νόημα ότι η Ρωσία αναγκαστικά  εξαρτάται από ανταγωνιστές για την υλοποίηση του διαστημικού της προγράμματος .

Ο Vyacheslav Serbin  ,που είχε υπηρετήσει στα διαστημικά προγράμματα της   τότε Σοβιετικής Ενωσης ,σε συνέντευξή του στην  Πράβδα ,ανέφερε ότι η Ρωσία δεν διαθέτει πλέον αρκετούς από τους σταθμούς τηλεμετρικών δεδομένων που διέθετε η Σοβιετική Ενωση , μεταξύ αυτών και τον βασικό της  Ουκρανίας στην  Μαύρη Θάλασσα , με αποτέλεσμα να μην έχει  πλήρη επαφή με το  Phobos Crunt  σε ορισμένα σημεία της πτήσης του. Απεκάλυψε επίσης ότι το Φόβος ακολουθείτο από αμερικανικό διαστημόπλοιο  στην ίδια ακριβώς διαδρομή για τον Αρη λόγω των ευνοϊκών πλανητικών συγκυριών .

Σε ερώτηση αν το  ισχυρό ραντάρ της Αλάσκας (HAARP)  ήταν το αίτιο λέει:

«Έχω αμφιβολίες σχετικά με το ραντάρ. Κάποιο είδος πολύ ισχυρής παρέμβασης, μπορεί να είναι ο λόγος, όμως. Θα μπορούσε να είναι τόσο συμπτωματικό    όσο και εκ προθέσεως. Για ποιο λόγο θα μπορούσε αυτό να συμβαίνει ηθελημένα;  Η αποστολή των ΗΠΑ   για τον Αρη  (το σκάφος Curiosity ) ξεκίνησε πολύ σύντομα μετά  την εκτόξευση του  Phobos Grunt .

Το διαστημικό σκάφοςτων  ΗΠΑ σχεδόν ακολουθούσε  το ρωσικό  – πέταξε  ακριβώς προς την ίδια κατεύθυνση. Συνέβη ότι οι  Ρώσοι και οι Αμερικανοί έπρεπε να ελέγχουν τα διαστημικά τους οχήματα, την ίδια στιγμή. Είναι πιθανό το γεγονός ότι αυτές οι προσπάθειες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παρεμβολές, ιδιαίτερα κατά τη στιγμή που τα σκάφη  πετούν  στο  διάστημα , όταν το σήμα είναι πολύ ισχυρό.  Θα μπορούσε να υπάρξει σύγκρουση των δύο σημάτων .»

«Γιατί τα σκάφη εκτοξεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα  ;»

«Επειδή είναι βασικό  το λεγόμενο παράθυρο εκτόξευσης. Αυτό σημαίνει ότι για την εκτόξευση  ενός διαστημικού οχήματος  έχει κανείς  μια συγκεκριμένη στιγμή. Αυτή η στιγμή θα είναι η πιο ευνοϊκή από την άποψη της ενεργειακής απόδοσης, όταν οι προσπάθειες που απαιτούνται για  να  τεθεί ένα  διαστημικό   όχημα  σε τροχιά προς τον  Άρη είναι ελάχιστες. Είναι δυνατόν ,φυσικά,να πραγματοποιήσει την  εκτόξευση  αργότερα,  αλλά  αυτό  θα απαιτούσε περισσότερες προσπάθειες – περισσότερα καύσιμα, ισχυρότερους   πυραύλους  και ούτω καθ’εξής. Εάν η εκτόξευση γίνει  κατά τη διάρκεια των αποκαλούμενων χρονικών περιορισμών  εκτόξευσης , είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η επιταχυνομένη ώθηση της Γης, όταν δηλ. η Γη δίνει επιπλέον επιτάχυνση του διαστημικού σκάφους. Η σεληνιακή  βαρύτητα  και η βαρύτητα  των αστεριών, είναι επίσης σημαντικές . Όλες οι λεπτομέρειες σχολαστικά υπολογίζονται πριν από την έκτόξευση  για να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια .»

«Εάν υπήρχε πράγματι εξωτερική παρέμβαση,   πότε θα μπορούσε να έχει συμβεί;»

«Μπορεί να συμβεί τη στιγμή που  το ρωσικό σκάφος  βρίσκεται στην  πλευρά της Γης, που η Ρωσία δεν μπορεί να ελέγξει . Από τεχνική άποψη,  θα μπορούσε να σταλεί  παλμός , που θα διέκοπτε  τις εργασίες του  σκάφους . Είναι δυνατόν να στάλθηκε   εντολή  για την ακύρωση της ενεργοποίησης του κινητήρα. Είναι επίσης δυνατόν να σταλεί  ένας ισχυρός  ηλεκτρομαγνητικός παλμός  για να τερματιστεί  η λειτουργία του κινητήρα. Εάν η Ρωσία είχε το σύστημα κινητών σταθμών τηλεμετρικών δεδομένων , θα ήμασταν  σε θέση να ελέγξουμετην κατάσταση.

«Είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία   ζήτησε την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος»;

«Φυσικά. Αν είχαμε το σύστημα ελέγχου, θα γνωρίζαμε τι συμβαίνει  στο σκάφος . Αντ ‘ αυτού, έπρεπε να ζητήσουμε βοήθεια  από την Ευρώπη και να εκθέσουμε τις   μυστικές εντολές του. Πώς θα μπορούσε να βρει  η  Αυστραλία  το ρωσικό σκάφος ; Έπρεπε να γνωρίζει τις συχνότητες και τις εντολές για να είναι σε θέση να το πράξει. Αυτές είναι  άκρως  απόρρητες πληροφορίες.»

«Τέτοιες καταστάσεις  υπήρξαν  στο παρελθόν, όταν η ΕΣΣΔ και ΗΠΑ   έριξαν  άμμο   ο ένας στους  τροχούς του άλλου;»

«Ναι, υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. Θα ήθελα να πω ότι το 1969, η Σοβιετική Ένωση έχασε πολλά  σκάφη στο διάστημα. Η έρευνα αποκάλυψε ορισμένα περίεργα πράγματα εκεί. Μια παρόμοια παράξενη κατάσταση έλαβε χώρα επί του σκάφους  Απόλλων 13 ,το 1970.   Εξεράγη  μια δεξαμενή οξυγόνου και δύο ή τρεις  μπαταρίες καυσίμων  τέθηκαν  εκτός λειτουργίας . Όλα πήγαν, πάλι, καλά  για τη Σοβιετική Ένωση μετά από αυτό.

«Κανείς πάντως δεν θα μπορούσε να   επιβεβαιώσει επίσημα   τέτοια πράγματα επειδή είναι αντίθετα προς τα συμφέροντα των δύο πλευρών.  Σε σχέση ,φυσικά,  τόσο με τα πολιτικά όσο και με στρατιωτικά συμφέροντα. Αυτό είναι θέμα των μυστικών υπηρεσιών – να προκαλέσουν ορισμένες απώλειες  στους ανταγωνιστές .»

Ρώσοι επιστήμονες λένε ότι το Phobos Grunt αναμένεται να πέσει στην Γη στις αρχές Ιανουαρίου του επόμενου έτους .  Κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα θα διασπαστεί σε μικρότερα  κομμάτια τα περισσότερα από τα οποία θα καούν ,το δε heptyl ,ένα ιδιαίτερα τοξικό συστατικό των καυσίμων του θα καεί κι αυτό  .

Advertisements