(Καλλιτεχνική απεικόνιση του Kepler22b)

Η αναζήτηση για πλανήτες σαν τη Γη απέφερε τελικά καρπούς. Ή τουλάχιστον αυτό είναι που η NASA ισχυρίζεται, αυξάνοντας τις ελπίδες των κατοίκων της Γης  για ένα back-up  πλανήτη για την ανθρωπότητα.
Το διάστημα και  η εξωγήινη ζωή   είναι πάντα  ισχυρή πηγή  φαντασίας και έμπνευσης για την ανθρωπότητα. Τώρα  υπάρχει νέος λόγος ενθουσιασμού .  Η  NASA λέει ότι έχει ανακαλύψει έναν πλανήτη που είναι παρόμοιος με τον  δικό μας. Ο εξωπλανήτης –  ΄ένας  πλανήτη που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα – είναι περίπου 2,4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι  που δεν είναι πολύ διαφορετικό από τον δικό μας   Ήλιο.

Πρωτοεντοπίστηκε  το 2009 και έγινε ένας από 54   υποψήφιους  πλανήτες για  τον τίτλο του δίδυμου της Γης. Γνωστός ως ο Κέπλερ 22-β, ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, σχεδιασμένο για την αναζήτηση εξωπλανητών τόσο μικρών  όσο η Γη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σε τροχιά γύρω από αστέρια σε μια ζεστή κατοικήσιμη ζώνη όπου το υγρό νερό θα μπορούσε να υπάρχει στην επιφάνεια του πλανήτη.  Ο  Kepler 22-β είναι ο πρώτος πλανήτης για τον οποίο  η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ  είναι  σε θέση να επιβεβαιώσει ότι πληρεί τα κριτήρια αυτά.
Επιβεβαίωση σημαίνει ότι οι αστρονόμοι έχουν δει  τον πλανήτη να διαβαίνει μπροστά από το άστρο του τρεις φορές και να  φαίνεται ότι  πληροί όλες τις βασικές απαιτήσεις για τη διατήρηση της ζωής. Μπορεί να υπάρχει νερό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος γνωρίζει αν υπάρχει ζωή στην πραγματικότητα εκεί – απλά ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Σύμφωνα με τη NASA, ο Κέπλερ 22-β είναι  όχι και τόσο ζεστός  ούτε πολύ κρύος ,είναι σε  κατοικήσιμη ζώνη ,περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο του, σε απόσταση περίπου 15% μικρότερη από την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου. Η διάρκεια του έτους  είναι περίπου 290 ημέρες .Όμως ο  ήλιος του δίνει περίπου 25% λιγότερο φως, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί επιστήμονες  να προτείνουν ότι η θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί άνετα να είναι  22 βαθμoί Κελσίου. Ωστόσο, η επιφάνειά του μπορεί να αποδειχθεί βραχώδης  ή αεριώδης  καθώς και υδάτινη.
Ο Vladimir Surdin, μέλος του Αστρονομικού Ινστιτούτου Sternberg στη Ρωσία, δήλωσε  ότι πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός  όταν μαντεύει  συνθήκες σε έναν μακρινό πλανήτη.»Το κύριο πράγμα που αποτελεί πόλο έλξης για όλους  σχετικά με τον Kepler-22b είναι η υποτιθέμενη θερμοκρασία του. Αλλά δεν θα  στοιχημάτιζα  το κεφάλι μου σε αυτό. Για παράδειγμα, αρχικά, υπήρχαν προτάσεις   ότι  η θερμοκρασία στην Αφροδίτη ήταν περίπου 60-70 βαθμούς Κελσίου και αποδείχθηκε ότι είναι πάνω από 500! »
Τα νέα της ανακάλυψης έχουν αυξήσει  τις   ελπίδες ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να γίνει ένα σπίτι /αντίγραφο ασφαλείας για τους κατοίκους της Γης ,που θεωρείται από πολλούς ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του  υπερπληθυσμού. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι είναι ένα με το ζόρι  ρεαλιστικό σενάριο.
«Είναι περίπου 600 έτη φωτός από τη Γη – μια απόσταση που κανένα από τα σύγχρονα ή ακόμα και τα προβλεπόμενα μελλοντικά διαστημικά σκάφη δεν  θα είναι σε θέση να καλύψει. Αν επρόκειτο να αρχίσουμε  να ψάχνουμε  για ένα αντίγραφο ασφαλείας του  πλανήτη  μας , θα πρέπει να κοιτάξουμε   μέσα στο  δικό μας Ηλιακό Σύστημα », – λέει ο Surdin.
Ρώσοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι παρατηρήσεις  του Kepler 22-β είναι αναμφισβήτητα μεγάλη ανακάλυψη – αλλά  έχουν  καθαρά επιστημονικό ενδιαφέρον.
Ο νέος  εξωπλανήτης ανεβάζει  σε τρεις τον συνολικό αριθμό των εξωπλανητών που θα μπορούσαν να συντηρήσουν ζωή, όπως έχει επιβεβαιωθεί από αστρονόμους σε όλο τον κόσμο. Eκτός από τον παραπάνω εξωπλανήτη,οι Γάλλοι αστρονόμοι  επιβεβαίωσαν την εύρεση του Gliese 581d τον Μάιο  και οι αστρονόμοι της Ελβετίας ανέφεραν  τον Αύγουστο ότι άλλος πλανήτης,ο HD 85512b, περίπου 36 έτη φωτός μακριά, έμοιαζε να είναι στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του.Ωστόσο, οι πλανήτες αυτοί  είναι σε τροχιά γύρω από αστέρια μικρότερα και πιο ψυχρά από τον Ήλιο μας»,  αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA , σημειώνοντας ότι ο Κέπλερ-22b »είναι o μικρότερος  εξωπλανήτης  που έχει βρεθεί σε τροχιά  στη μέση της κατοικήσιμης ζώνης ,γύρω από ένα  αστέρι παρόμοιο με τον Ήλιο μας. »

Ο Κατάλογος με τους κατοικήσιμους εξωπλανήτες – μια νέα online βάση δεδομένων για τους επιστήμονες και το ευρύ κοινό, είναι μια πρώτη προσπάθεια για την κατηγοριοποίηση των κατοικήσιμων εξωπλανητών και  δορυφόρων .   Η κατάταξη της  κατοικησιμότητας των πλανητών γίνεται σύμφωνα με τρία βασικά κριτήρια: επιφανειακή θερμοκρασία, ομοιότητα με τη Γη και την ικανότητα να διατηρήσει οργανισμούς στο κάτω μέρος της τροφικής αλυσίδας.

Advertisements