ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  23/9/11

Τελικά αυτή η έκρηξη ήταν η μοιραία για τον κομήτη Ελένιν που χτυπήθηκε από τον Ηλιο  και διαλύθηκε σε κομμάτια . Πολλοί ισχυρίζονται ότι υπήρξε ταυτόχρονη εκπομπή μυστηριώδους παλμού στον χώρο πίσω από τον κομήτη και αυτό φάνηκε στα μεγάλα τηλεσκόπια .

 

Κίνδυνος για πρόκληση χάους στη Γη  από τρεις μεγάλες ηλιακές εκρήξεις  . Η  ενέργεια από την απελευθέρωση   μπορεί δυνητικά  να προκαλέσει  διακοπή λειτουργίας  στα συστήματα επικοινωνιών και δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Η  Εθνική  Υπηρεσία  Ωκεανών και Ατμόσφαιρας – μια υπηρεσία των ΗΠΑ που εστιάζει στην κατάσταση των ωκεανών και της ατμόσφαιρας – ανακοίνωσε  ότι η μαγνητική καταιγίδα που πρόκειται σύντομα να αναπτυχθεί  , θα  έχει πιθανώς ισχύ  από ασθενές με μέτριο έως ισχυρό επίπεδο,  προειδοποιώντας    τους φορείς  ενέργειας και άλλες βιομηχανίες που θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

  • (Φωτογραφία: NOAA) Chris Balch (καθήμενοι), David Marshall και Meghan Stockman ελέγχει τις τελευταίες εκθέσεις της εκδήλωσης χώρο καιρικές συνθήκες.  Οι τρεις εργάζονται ως μετεωρολόγοι στο Κέντρο Πρόγνωση καιρού NOAA Space, ένα 24 / 7 λειτουργικό διαστημικού καιρού κέντρο πρόβλεψης στο Boulder, Colo.  Το κέντρο παρέχει συμβουλές βιομηχανίες που επηρεάζονται από τον καιρό του διαστήματος, όπως οι δορυφορικές επιχειρήσεις, οι ηλεκτρικές λειτουργίες του δικτύου και τις αεροπορικές εταιρείες.
(Φωτογραφία: NOAA)
Chris Balch (καθήμενοι), David Marshall και Meghan Stockman ελέγχουν  τις τελευταίες εξελίξεις  σχετικά με τις καιρικές συνθήκες  στο διάστημα . Οι τρεις εργάζονται ως μετεωρολόγοι στο Κέντρο Πρόγνωση καιρού NOAA Space, ένα 24 / 7 λειτουργικό διαστημικού καιρού   στο κέντρο πρόβλεψης στο Boulder, Colo. Το κέντρο παρέχει συμβουλές στις βιομηχανίες που επηρεάζονται από τον καιρό του διαστήματος, όπως οι δορυφορικές επιχειρήσεις,   τα ηλεκτρικά δίκτυα  και οι αεροπορικές εταιρείες.
 «Γνωρίζουμε τώρα  ποια μπορεί να είναι η επίδραση  του διαστημικού καιρού και το πώς τα γεγονότα που αρχίζουν από την επιφάνεια του ήλιου μπορεί να καταλήξουν να σπέρνουν τον όλεθρο εδώ στη Γη»,  δήλωσε ο Tom Bogdan, διευθυντής του Κέντρου Πρόβλεψης Space Weather της NOAA. «Αυτός είναι ο λόγος  που το NOAA έχει  Κέντρο Πρόβλεψης  Διαστημικού  Καιρού  –   ώστε να προβλέψουμε πότε  τα φαινόμενα του  διαστημικός καιρού  έρχονται   προς το μέρος μας , ώστε να μπορούμε να αποφύγουμε ή να μετριάσουμε τη ζημία.»

Η πρώτη από τις τρεις ηλιακές εκρήξεις από τον ήλιο   έχει ήδη περάσει την Πέμπτη και την Παρασκευή με μικρή επίδραση, αλλά οι προβλέψεις εστιάζονται  στη δεύτερη, που περνά αυτό το Σαββατοκύριακο  και εκτιμάται ότι θα είναι ισχυρότερη.

Αλλά υπάρχει  και μια  τρίτη που   έρχεται αυτή την εβδομάδα.

«Θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών», δήλωσε ο Joseph Kunches, ένας επιστήμονας NOAA. «Θα μπορούσε να επιδεινώσει τη διαταραχή στο μαγνητικό πεδίο της Γης που προκλήθηκε  από τη δεύτερη (καταιγίδα) ή να μην το επηρεάσει καθόλου.»

Η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να επηρεάσει επικοινωνίες και   τους δορυφόρους  του παγκόσμιου συστήματος  προσδιορισμού θέσης (GPS)  και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ένα φαινόμενο  αυγής που θα είναι   ορατή νότια μέχρι το Μινεσότα και το Ουισκόνσιν.

Σημαντικές διαταραχές έχουν ήδη υπάρξει  στο παρελθόν.

Το 1859, ένα κύμα  από μια μεγάλη γεωμαγνητική καταιγίδα έπληξε τα τηλεγραφικά γραφεία σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας βλάβες στα τηλεγραφικά μηχανήματα , και τα τηλεγραφικά χαρτιά φλέγονταν . Πολλοί τηλέγραφοι εξακολουθούσαν  να στέλνουν και να  λαμβάνουν  σήματα ακόμη και μετά  την αποσύνδεση των μηχανημάτων από τις μπαταρίες τους.

Το 1989, μια ηλιακή καταιγίδα  προκάλεσε την διακοπή του ηλεκτρικού    δίκτυου στο Κεμπέκ του Καναδά, αφήνοντας περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες.

«Ήταν σαν ο αέρας  να  ηλεκτροδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια,» είπε η NOAA.

Μια καταιγίδα ανάλογου μεγέθους σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με μια έκθεση του 2008 του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας. GPS και κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν  να σταματήσουν να λειτουργούν , τα  δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να διαταραχθούν.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι οι αεροπορικές  εταιρείες και οι  στρατιωτικές επικοινωνίες θα μπορούσαν  να διαταραχθούν, ή ακόμη και να διακοπεί η λειτουργία τους. Αυτό ήδη συνέβη το 2011: κατά τη διάρκεια  ανάλογων   διαστημικών καιρικών  φαινομένων , τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο, οι αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν απώλειας της επικοινωνίας HF κοντά την Αρκτική.

‘Οσοι  πετούν σε χαμηλή τροχιά   μπορούν επίσης να   δεχτούν  μια επιπλέον δόση ακτινοβολίας.

Οι  διαχειριστές  ηλεκτρικών  δικτύων   λαμβάνουν ειδοποιήσεις από το Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού Διαστήματος    ώστε να μπορούν να να προετοιμαστούν για τα ηλιακά γεγονότα, τα οποία   έχουν περίοδο αιχμής περίπου κάθε 12 χρόνια.

Το επόμενο ηλιακό μέγιστο αναμένεται το 2013, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να παρακολουθούν   τις διαστημικές καιρικές συνθήκες  καθώς  οι άνθρωποι γίνονται ολοένα και περισσότερο  εξαρτώμενοι  από συστήματα που είναι ευάλωτα  στις καιρικές   συνθήκες στο διάστημα .

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα εκλεπτυσμένο νέο μοντέλο για πιο ακριβείς προβλέψεις  τόσο των επίγειων  καιρικών  συνθηκών όσο και των επιπτώσεων  του διαστημικού καιρού σε τεχνολογικά συστήματα της Γης.

Το NOAA   (Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού )λέει επίσης   ότι  ερωτάται από το ευρύ κοινό να απαντήσει στην ερώτηση: «Ηλιακό  Μέγιστ0 – Μπορούμε να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα ; »

«Ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχει ένα ναι ή όχι», δήλωσε ο SWPC επιστήμονας Kunches Joe.

Advertisements