Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει  αλμυρό νερό  να  ρέει στον Άρη ,γεγονός  που έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με   πιθανή  ύπαρξη εξωγήινης   ζωής  στην  επιφάνεια του πλανήτη. Οι εικόνες που στέλνονται από  τον Orbiter της NASA παρουσίασαν  άφθονα τρεχούμενα νερά, που κατεβαίνουν  από βραχώδεις πλαγιές.

Πληροφορίες από το όχημα Orbiter  που βρίσκεται σε τροχιά έχουν  αναζωοπυρώσει  τη συζήτηση για την ικανότητα   του Αρη  να υποστήριξει  κάποια εξωγήϊνη μορφή ζωής. Οι επιστήμονες έχουν στείλει πολλές διαστημικές αποστολές   σε αναζήτηση  αποδεικτικών  στοιχείων  για την ύπαρξη  βιολογικής  μικροβιακής  ζωής έξω από τη Γη. Τα τελευταία στοιχεία της ροής του νερού έχουν ενισχύσει την υποστήριξη και την ελπίδα  για την  ανακάλυψη ενός ζωντανού δείγματος.

Το Πρόγραμμα της NASA  για την  Εξερεύνηση  του Αρη   συνεχίζεται  φέρνοντάς μας πιο κοντά στο να καθοριστεί εάν ο κόκκινος πλανήτης είναι δυνατό να  περιέχει ζωή σε κάποια μορφή … Και αυτό επιβεβαιώνει τον Άρη ως ένα σημαντικό προορισμό   στο μέλλον για την ανθρώπινη εξερεύνηση», δήλωσε ο Διαχειριστής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν.

Ο πλανήτης Άρης έχει πολλές ρωγμές, ίσως απομεινάρια   υδάτων από ξεραμένες  πλέον κοιλάδες και ποτάμια. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι εκατομμύρια χρόνια πριν, ο Άρης  είχε μεγάλη ποσότητα νερού στις λίμνες και   σε άλλες μεγάλες συγκεντρώσεις  υγρών, αλλά με την πάροδο του χρόνου το νερό έχει εξαφανιστεί, ίσως  όμως να ρέει  κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μέσα από τις πολυάριθμες ρωγμές. Οι πιο πρόσφατες φωτογραφίες από τρεχούμενο νερό   υποστηρίζουν τις θεωρίες ότι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι σε θέση να επιβιώσουν σε υπόγεια ρέοντα ύδατα   του Αρη , που ζουν στο σκοτάδι κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Υπάρχουν παραδείγματα τέτοιων οργανισμών στη Γη, και μπορεί επίσης να ισχύει και στον Άρη.

Το νερό εμφανίζεται ως σκούρα δάχτυλα σαν ραβδώσεις που ρέει κάτω από διάφορες κλίσεις και  ρωγμές. Με βάση τις εποχιακές φωτογραφίες, τα σχέδια του νερού φαίνεται να αυξάνονται ή   να υποχωρούν ανάλογα με την εποχή. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το υφάλμυρο νερό, μπορεί να εμφανίζεται  και εξαφανίζεται  με βάση τη διάρκεια του χειμώνα ή του  καλοκαιριού  στον κόκκινο πλανήτη.

«Αναμένουμε ότι το νερό στον Άρη   πρέπει να είναι αλμυρό, γιατί γνωρίζουμε ότι η επιφάνεια είναι αλμυρή  από   τα εξερευνητικά οχήματα του  παρελθόντος landers και Rovers … Επιπλέον, το αλάτι χρησιμεύει για να συμπιέσει το σημείο πήξης του νερού,  οπότε στους  χώρους  με θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, όπου  βλέπουμε αυτή τη δραστηριότητα, εξακολουθεί να είναι ρεαλιστικό για το ότι πρόκειται για  αλμυρό νερό, »είπε ο Alfred McEwen από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η θεωρία   της ύπαρξης   αλμυρού  νερού στον Αρη  είναι συνδεδεμένη με   το σημείο ψύξης του. ‘Οσο περισσότερο  αλάτι περιέχεται στο  νερό , τόσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία ψύξης  του . Με βάση τις παρατηρήσεις McEwen,   τα νερά  που ξεπαγώνουν    ρέουν σε μεγαλύτερες κλίσεις   τους θερμότερους   μήνες. Οι ραβδώσεις   νερού στον Άρη  είναι εκατοντάδων  ετών.

Πηγή www.sanfrancisco.ibtimes.com/articles/193823/20110807/scientists-discover-rare-flowing-water-on-mars-supports-alien-life.htm

Advertisements